SŁODKA WSPÓŁPRACA

Przez cały tydzień pięciolatki szukały odpowiedzi na to, jak powstają różne produkty spożywcze. Jednym z nich była mąka i jej droga z pola do młyna. Dzieci dowiedziały się, że potrzeba pracy wielu osób, abyśmy mogli zajadać się pysznym chlebkiem i innymi wypiekami. W środę przedszkolaki przeszły do działań praktycznych i wspólnie z mamami dwóch przedszkolaków, panią M. Kurzępą i panią N. Maciaszek, przygotowały gofry. Była to okazja do doskonalenia sprawności rachunkowej, nauki różnych sposobów odmierzania składników, czytania przepisu, wykonywania ciasta, dekorowania pyszności i wreszcie… do wspólnego posiłku. Zajęcia kulinarne, które w grupie ,,Pszczółek” odbyły się kolejny raz, mają na celu integrację grupy, wdrażanie dzieci do współpracy i uważnego słuchania, naukę cierpliwości oraz zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania.

Serdecznie dziękujemy wszystkim rodzicom za zaangażowanie i przygotowanie półproduktów.